Ajuntament de la Torre d'En Besora

Dijous, Novembre 14, 2013 - 09:00
Història del poble

Com es pot vore en les cartes pobles que es publiquen, el primer nom de la Torre d'en Besora fou la Torre de Vinrabí, que junt amb altres pobles formen el territori del Castell de Culla.

Quan es va produir la conquesta del castell de Culla per les hosts del rei Jaume I (1233) ja existia en el lloc la Torre de Vinrabí.

L'11 de gener de 1269 el noble Guillem d´Anglesola, senyor del castell de Culla, atorgà la carta de donació del lloc a un altre Guillem, que donarà nom al poble actual.

Este Guillem de Besora va fer també una donació a la gent que vivia als voltants de la seua possessió, de la Torre que ell havia rebut d´Anglesola.

Per les dates dels documents, Guillem de Besora va tindre poc de temps en el seu poder este territori. Els «massovers» entraren en possessió sis anys després. Molt prompte hagueren de canviar el nom de Torre de Vinraví pel de Torre d´en Besora que era el segon senyor de la Torre després de la conquista als moros.

Tot el territori del Castell de Culla era dels l´Anglesola que fou venut per estos a l´Ordre Militar del Temple, l´any 1303.

Així fou com els Templers passaren a ser els senyors del Castell de Culla. Esta Ordre Militar per enveja del rei francés va ser dissolta.

Els béns dels Templers passaren a una Ordre Militar nova: L´Ordre de Santa Maria de Montesa.

És per això que els nostres pobles junts amb tots els de L´Ordre de Montesa s´anomenen EL MAESTRAT.

Entre els segles XIV i XIX, la Torre d'En Besora va formar part de la Setena de Culla, una institució encarregada d'organitzar l'activitat econòmica de les viles i llocs que en formaven part, principalment la ramaderia i l'explotació dels boscos.

A finals del segle XV Benassal va formar una nova Comanda i després, la percepció dels fruits i la justícia civil de la Torre d´en Besora foren entregats al Comanador de Benassal.

Els Besora eren una família catalana que des del segle X consten com a vicaris o “veguers” dels comtes de Besalú. El primer membre conegut d´esta família es Emmenir de Besora (any 981-994). Aquesta família s´extingí al segle XIV.

Guillem de Besora i la seua dona quan feren la donació als pobladors especificaren: donem tot el terme de la Torre de Vinraví als pobladors que allí hi havien o que després i hauran, de manera que vosaltres i els vostres successors tingueu el dit terme amb les entrades i les eixides, amb les aigües, herbes, rius, pastures, caça i fustes, és a dir  muntanyes amb tots els drets i pertinences que de qualsevol manera tinguen que pertànyer.

Guardeu el vostre domini, que defensareu i tindreu en la mà els nostres bons usos, lleis i costums, de les quals no fugirem ni permetrem que fugen. Els habitants de la Torre de Vinrabí no podreu vendre estes heretats als militars en absolut.

 

Imatges: 

Formulari de cerca

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

 

Site developed with Drupal